“Heb jij Lef”?

Letterlijke definitie van lef, is een eigenschap dat je iets durft.
Lef komt uit het Hebreeuws en betekent ‘hart’.
Het mooiste is om vanuit je hart te leven. Maar in de huidige maatschappij zijn veel mensen die dit niet meer doen, het lastig vinden, omdat ons hoofd het overneemt. Echter veranderen ligt dichtbij je hart.

“Er is altijd een eerste stap die gemaakt mag worden, als je je hart wilt volgen. Zo’n stap kan spannend zijn. Maar als je durft, ontdek je nieuwe dingen, die je uiteindelijk ook leert ‘kunnen’. Dit kan de stap zijn naar beter voor jezelf zorgen, de stap naar een nieuwe baan, maar ook naar besluiten om bepaalde dingen niet meer of juist wel te doen. In wat voor situatie je je ook bevindt, het begint altijd met die eerste stap; durf.

Waarom ik vandaag kies voor dit onderwerp, is omdat “LEF” en “DURF” centraal staan in de dagelijkse praktijk van de mensen die bij mij komen.

Hoe vaak ik wel niet hoor, ja maar…… “ik kan het niet maken om niet te gaan” “ik weet zeker dat ze dit niet leuk vind” “ik moet echt even” “ik heb eigenlijk helemaal geen zin, maar” “ik moet dit nog doen” “ik moet dat nog doen” “ nee dat gaat niet” “nee mijn man ziet me al aankomen” nee….

HOEZO, is dan vaak mijn vraag? MOET dat echt vandaag? Waarom doe je iets totaal tegen je zin in? Waarom zou je geen NEE kunnen zeggen?

Veel mensen denken dat ze van alles ‘moeten’. We doen dingen op de automatische piloot en staan niet meer stil bij wat we ‘echt’ vinden, denken en voelen. Welke behoeftes we hebben en wie we willen zijn of waar we naartoe willen. Want tja, stilstaan hebben we toch helemaal geen tijd voor?

Mensen komen met klachten dat ze moe zijn, dat ze aan het overleven zijn. Ze genieten niet echt meer van het leven en missen verbondenheid. Ze blijven doorgaan en ervaren geregeld onrust. Er moet nog zoveel. Veelal hebben we overtuigingen in ons zelf waar we last van krijgen of hebben. Een stemmetje die je laat weten dat je hard moet werken, dat je een leuk sociaal leven hoort te hebben, dat je eigenlijk helemaal niet gezellig bent en allerlei normen en waarden waar je netjes aan hoort te voldoen.

Het vraagt LEF en DURF om dit te stoppen en te gaan kiezen voor jezelf, wat niet betekent dat je niet meer sociaal bent, dat je geen fijne vriend kan zijn, geen liefdevolle partner meer bent. Het betekent dat je een betrouwbare persoon wordt voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Je wordt authentiek.

Zelf heb ik in de loop der jaren ook lef mogen ontwikkelen. Het lef om een poos geleden mijn eerste blog te schrijven. Mijn overtuiging was namelijk dat kan jij helemaal niet. En mijn omgeving zei; “maak het maar niet te persoonlijk”
Het lef om vaker naar mijn hart te luisteren en daarop mijn keuzes te maken. En natuurlijk gaat dit allemaal niet zonder af en toe ook eens ‘pijn’ of een teleurstelling.

Lef is mijns inziens je geregeld open en kwetsbaar durven opstellen en dat is niet makkelijk.
Niemand wil pijn ervaren en iedereen wil een teleurstelling graag voorkomen.
Maar wat als je de besluiten eens bekijkt vanuit de ogen van jouw dierbaren? Hoe zou jij het vinden als ze besluiten namen vanuit hun hart?

Kortom wil jij dichterbij je hart komen? Leren stilstaan en de onrust voorbij? Van overleven naar gaan leven? Wil jij ontdekken wie je nou eigenlijk echt bent, welke waarden belangrijk voor je zijn en vanuit daar in het leven staan?

Neem dan contact op, dan gaan we samen die zoektocht aan….

“Moet je wel even het LEF hebben om die eerste stap te zetten” 😉