“Ik bevroor en wilde vluchten”

Alles kriebelde van binnen en ik wist direct dat ik opleider bij het Kempler Instituut wilde zijn. Alleen was ik goed genoeg? Zaten ze wel op mij te wachten? Even kwam weer het onzekere meisje naar boven. Ik had niks te verliezen en alles in mijn lijf zei; dit moet je doen. Je mag vertrouwen op alle ervaring en je hebt echt wel wat te brengen.

Ik trok de stoute stoere schoenen aan en daar ging ik. Ik mocht een aantal weekenden meedraaien met de ervaren opleiders. Ik genoot, vond het fantastisch en voelde de energie stromen.

En plots gebeurde het… iets wat ik niet had verwacht. Het overkwam me…

In de groep werd het opeens spannend voor mij. Ik bevroor en wilde het liefst vluchten.
Daar zat ik dan met mezelf. Ik voelde dat ik moest huilen, ik voelde me bang. Shit dat kan niet, wat ga ik doen? Daar kwam weer even het bange meisje van vroeger naar boven en de strenge stem in mezelf. Hoe had ik bedacht dat ik dit wel zou kunnen? Waarom vond ik dit ook alweer zo leuk? Wat doe ik hier? De heftigheid was niet eens op mij gericht, maar toch bevroor ik.

Ik ben naar binnen gekeerd en heb het gedeeld met de ervaren trainer van dat weekend en later nog met andere collega opleiders. Ik wist vanaf dat moment dat er werk aan de winkel was. Deze trigger moest ik gaan aankijken. Deze blokkade werd opeens zichtbaar en die kan ik niet langer gebruiken.

Ik ben gaan Brainspotten bij een collega. En heb daar gekeken naar dat bange kwetsbare meisje van vroeger, die gepest werd toen ze verhuisde van Brabant naar Leusden. Die zich staande probeerde te houden, maar zich steeds ongelukkiger ging voelen. Een leerkracht die niet voor veiligheid zorgde. En zo kwamen er nog een paar situaties voorbij waarin ik mij heel onveilig heb gevoeld en niet gesteund. O.A. toen ik een jong volwassen vrouw was en moest “vechten” voor mezelf, omdat een collega arts haar eigen straatje wilde schoonvegen en daar heel ver in ging.

Ik word vaak gezien als de powervrouw zoals op de foto, de krachtige – die weet wat ze wil – die zich wel red, maar ik ben meer dan dat. Ik ben ook gevoelig, ik heb mijn onzekerheden en die hoef ik inmiddels niet meer zo weg te duwen. Ik ben het allebei.

Brainspotting werkt diep op het lichaam in. Waar je heen kijkt bepaald hoe je je voelt. Pijnlijke herinneringen uit mijn jeugd en als jong volwassen vrouw waren ook in mijn brein opgeslagen. Ik wist niet eerder dat ik mij plots nog zo onveilig kon voelen, maar het overkwam me. Dus het was goed om hiermee aan de slag te gaan.

Ik kreeg tijdens de Brainspotting enorme hoofdpijn, migraine, soms kwamen er wat emoties vrij, maar voelde vooral veel boosheid en pijn in mijn nek/ schouders. Spanning kwam los en langzaam merkte ik dat ik meer ontspannen werd. Het voelde rustiger in mijn lijf.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik heb kunnen ervaren hoe ontspannen ik als opleider in de groep kan zijn. Niet dat ik geen gezonde spanning meer heb 😉
Maar ondanks heftigheid die soms voorbij komt binnen de opleidingsweekenden, voel ik geen spanning of blokkade meer. Heel bevrijdend.

In mijn eigen praktijk werk ik ook met Brainspotting.
Van cliënten krijg ik terug dat ze zich weer vrij voelen, dat ze milder zijn naar zichzelf of anderen, dat ze niet meer bang zijn, dat ze geen angsten meer ervaren of dat ze niet meer zo snel boos worden, zich minder ergeren. Brainspotting spreekt het zelfhelend vermogen van mensen aan, waardoor er op lichamelijk gebied als ook in de hersenen verwerking plaatsvindt.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden – wil jij van jouw angsten of blokkades af. Heb je trauma’s die je in de weg zitten? Wil je je ook weer ontspannen voelen in je lijf?
Maak dan een afspraak via de afspraak planner op mijn site.

Warme groet, Simone