“Leren Verdragen”

Het is niet je taak als partner om de ander gelukkig te maken.
Het is niet je taak als ouder om je kind altijd maar goed te laten voelen.
Het is niet je taak om de hele wereld te dragen.
Het is niet je taak om je voortdurend goed te voelen.
Het is je taak om je kinderen bij te staan in alles wat ze voelen. Inclusief emoties die minder fijn zijn, die horen er nou eenmaal bij. Op die manier leren je kinderen van ons dat ze deze emoties kunnen dragen. In plaats van ze steeds maar op te lossen of te laten verdwijnen. Er voor ze zijn, naast ze zitten en samen verdragen en voelen.
Uiteraard geldt dit ook voor onszelf. Het is je taak om jezelf bij te staan in alles wat je voelt. Niet erbij weg, maar voelen en dragen. Zo ontwikkel je zelfvertrouwen en draagkracht. Tegelijkertijd ben je dan een mooi voorbeeld voor je kinderen en je omgeving.
En binnen de relatie – bij je partner is het leren verdragen dat er verschillen zijn, is het leren verdragen dat je de problemen van de ander niet hoeft op te lossen. Jouw oplossing hoeft namelijk niet de oplossing van de ander te zijn. En de ander komt pas bij zijn oplossing, als deze de noodzaak voelt er anders naar te kijken of zelf genoeg pijn voelt om er wat mee te doen.
Maar van betekenis zijn en je verantwoordelijk voelen voor je eigen wensen en verlangens en deze bespreken met je partner, draagt bij aan je eigen geluk. Je hebt de taak om je medeverantwoordelijk te voelen dat je partner ook gelukkig is naast jou. Dat vergt afstemming en goed communiceren.
Waarom ik vandaag ervoor koos om hier eens wat over te schrijven, is omdat ik bijna dagelijks de worstelingen zie bij partners en in gezinnen. De worsteling met het over willen nemen van de verantwoordelijkheid van de ander. Het willen oplossen van de problemen of het willen wegnemen van emoties. Waarmee de emotie er eigenlijk niet mag zijn.
Geregeld stel ik de vraag:” waar wil je bij weg?” “wat mag er niet zijn”?

Wil je reageren? Graag…. benieuwd naar jullie reacties.

Wil je ook leren verdragen? Wil je ook gelukkiger worden in je relatie met je partner of met jezelf? De wachtlijst heb ik inmiddels weggewerkt, er zijn weer wat plekjes vrijgekomen.

Een fijn weekend toegewenst met liefde en in verbondenheid….

#relaties #verdraagzaamheid #verbondenheid #gezinnen #kinderen #emoties #eigengrond #gelukkig