“Zelfzorg”

De letterlijke betekenis is; ‘voor jezelf zorgen’. Langere tijd was dat niet mijn kracht. Ik stond meer afgestemd op anderen, dan op mijzelf. De zorg voor de ander, was makkelijker dan goede zorg voor mijzelf. Ik zei overal ja op. Alles was leuk, alles zag ik als een uitdaging en een studie, dat doe je er gewoon toch even naast?

In de loop der jaren heb ik mogen ervaren wat het met je doet als je voor jezelf gaat zorgen. Echter met een drukke agenda, een gezin en een sociaal leven, is dat niet altijd even makkelijk. En als eigen baas, was ik in het begin, evenmin mild voor mezelf.

Zelfzorg is echter voor iedereen verschillend. De ene probeert gezonder te eten, de ander gaat eerder naar bed, de volgende gaat zijn hobby trachten op te pakken en de ander gaat vaker nee proberen te zeggen. Ik kan hier een rijtje opsommen wat je allemaal kan doen, maar alleen dat wat goed werkt voor jou, hoeft voor de ander niet te werken. Het is dus van belang dat je op zoek gaat naar wat voor jou werkt! Wanneer je goed voor jezelf wilt zorgen, is het vaak noodzakelijk om de relatie met jezelf te verstevigen.

“Er kwam eens een jonge vrouw van 34 om hulp vragen, die in haar ogen een onmogelijke relatie had met een man, maar vurig wenste dat het zou werken. Deze vrouw kwam tot de ontdekking dat het noodzakelijk was de relatie met zichzelf steviger te maken. Dit traject heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ze samen een nieuwe start konden maken, maar dat de nieuwe relatie met haar zelf het meest waardevolle was wat ze uit de gesprekken had gehaald. Ze is zichzelf gaan liefhebben, ze is trots op wie ze nu is en daarmee weet ze steeds beter voor zichzelf te zorgen en in relatie tot de ander zichzelf niet meer te verliezen.

Je kan in contact met anderen ervaren wie je eigenlijk bent, wat je zelf wilt, vindt en nodig hebt.                (Uit het boek van Roel en Sonja Bouwkamp, De gulden Middenweg)

Wil jij een gezonde relatie met jezelf en een gezonde relatie met de ander? Wil jij ontdekken hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en wat voor jou werkt?

Je bent van harte welkom in mijn praktijk. Ik kan je helpen om de relatie met jezelf en de ander te verstevigen. Te ontdekken wat voor jou werkt. Dit kan en mag individueel, maar mag ook samen met je partner, met je moeder, je zoon, je dochter of als gezin.